איך כניסה למסגרת חדשה קשורה לשינה של ילדכם?
כניסה למסגרת חדשה היא שינוי משמעותי עבור הילד. המעבר לסביבה לא מוכרת, אנשים חדשים וסדר יום שונה עלול לגרום לאי שקט ולעיתים גם לקשיים בשינה.
אז איך כניסה למסגרת קשורה לקשיי שינה?
- שינוי בסביבה: כשהילד עובר למסגרת חדשה, הוא נחשף לסביבה חדשה, רעשים שונים ואנשים לא מוכרים. כל אלה יכולים לגרום לתחושת חוסר ביטחון ולהשפיע על יכולתו להירדם ולשמור על שינה רציפה במהלך הלילה.
- שינוי בסדר יום : במקרים רבים, הכניסה למסגרת חדשה מביאה עמה שינויים בסדר היום אליו הילד רגיל כולל שעות שינה וערות. השינויים הללו יכולים לגרום לשיבוש במערכת השינה הפנימית של הילד, מה שמוביל לקשיים בלהירדם ולהתעוררויות תכופות בלילה.
- לחץ וחרדה: המעבר למסגרת חדשה יכול להיות מלווה בתחושות של לחץ וחרדה, גם אם הן אינן ברורות במלואן לילד. תחושות אלו יכולות להשפיע על השינה ולגרום לילד להיות חסר מנוחה, להתעורר בלילה ולהתקשות בהירדמות לשנת לילה.
- שינויים פיזיולוגיים: שינויים רגשיים ונפשיים יכולים גם לגרום לשינויים פיזיולוגיים בגוף, כמו עלייה בהורמונים של סטרס, שיכולים להשפיע על השינה.
מה אפשר לעשות כדי להתמודד עם הקשיים הללו?
- הכנה מראש: אם ידוע לכם סדר היום במסגרת החדשה נסו להתאים את סדר היום בבית להיות דומה מבחינת שעות השינה והאוכל. במידה והילד בגיל שהוא כבר מבין דברו איתו על השינוי המתקרב, תספרו לו על המסגרת החדשה במילים פשוטות ואפילו תלכו ביחד לראות אותה. הכרה של המקום מראש ושל הגננת/מטפלת לפני תחילת השנה יכולה להוריד מהלחץ וכמו כן לחזק את תחושת הביטחון של הילד.
- שמירה על שגרת שינה קבועה: השתדלו לשמור על שגרת שינה שהילד מכיר כדי שתהייה עוגן מוכר עבורו בימים של שינוי. נסו לכלול פעילויות מרגיעות במהלך אחר הצהריים כמו ציור, סיפור ואמבטיה חמה שיכולות לעזור לילד להירגע ולהתכונן לשינה.
- חפץ מעבר: ילדים שיש להם חפץ מעבר יכולים לקחת אותו למסגרת החדשה וגם למיטה בבית. חפץ מוכר אליו הילד מחובר יכול לעלות את תחושת הנוחות והביטחון של הילד ולהפחית את תחושת הלחץ והחרדה.
- זמן מעבר רגוע בבית: בימים הראשונים של ההסתגלות למסגרת החדשה מומלץ לא להעמיס בפעילויות וריגושים נוספים. נצלו את הזמן אחר הצהריים להיות ביחד, להקשיב לילד ולעשות פעילויות מוכרות ורגועות.
- להיות שם בשביל הילד: חשוב להיות קשובים לצרכים של הילד ולתת לו מקום לבטא את רגשותיו וחוויותיו מהיום שעבר. נסו לעודד את הילד לדבר על רגשותיו בקשר לשינויים החדשים ותתמכו בו. תחושת ביטחון והבנה מצידנו (ההורים) יכולה לסייע בהפחתת חרדות ושיפור השינה.
- סבלנות והתמדה: כניסה למסגרת והסתגלות היא תהליך שדורש זמן, לכל ילד זמן ההסתגלות יכול להיות שונה. היו סבלניים והמשיכו בתמיכה ועידוד. לרוב אחרי תקופת ההסתגלות קשיי השינה יפחתו והילד יחזור לישון כמו שהיה רגיל.
אם יש לכם עוד שאלות בנושא או אתם רוצים להתייעץ אני מזמינה אתכם לשלוח לי הודעה.