כל מה שצריך לדעת על חיסונים לילדים
אחוז התינוקות המחוסנים בישראל הוא מהגבוהים בעולם למרות שאין חוק המחייב לחסן.
משרד הבריאות קבע תדריך חיסונים שעל פיו ניתנים שהחיסונים להגנה ממחלות שונות. חלק מהחיסונים ניתנים כתרכיב מומת או חי מוחלש אבל שני הסוגים הם בעלי אותה מטרה עידוד המערכת החיסונית ליצירת נוגדנים בגוף.
בטבלה המצורפת ניתן לראות את לוח חיסוני השגרה לפי גיל.
החיסונים הניתנים לפי תוכנית החיסונים בדרך כלל ניתנים בטיפת חלב, מלבד חיסונים אלה ישנם חיסונים שאינם נמצאים בתוכנית החיסונים, אך ניתן לקנות אותם באופן פרטי ע"י מרשם רופא כמו חיסון בקסרו.
כאשר מגיעים לטיפת חלב למתן חיסון חשוב לעדכן את האחות:
- במצב בריאותו הכללי של הילד -האם בריא בדרך כלל? האם קיימות בעיות כמו ליקוי במערכת החיסון, מחלות של מערכת העצבים, רגישות יתר וכו'.
- האם הייתה תגובה חריגה לחיסון שקיבל בעבר, אם הייתה חשוב לציין מה הייתה התגובה.
- האם יש בבית בני משפחה עם בעיות במערכת החיסון לדוגמה דיכוי מח עצם.
לאחר מתן החיסון:
- חשוב להישאר במקום קבלת החיסון למשך רבע שעה לראות שלא מתפתחת תגובה אלרגית.
- לשים לב בימים לאחר החיסון, האם מתפתחות תגובות שונות כמו חום, פריחה וכו', במקרה הצורך לפנות לקבלת טיפול רפואי.
חומרי החיסון הם בטוחים ויעילים אך תופעות לוואי יכולות להופיע בעקבותם, מרבית התופעות קלות וחולפות מהר. האחות בטיפת חלב תיידע אתכם בתופעות האפשריות לפי החיסון שהילד מקבל. התגובות יכולות להיות מקומיות כמו: אודם, חום, כאב או כלליות כמו חום.
באיזה מקום ניתן החיסון?
לילדים עד גיל 3 לרוב החיסון ניתן בירך או דרך הפה בטיפות.
לילדים מעל גיל 3 לרוב יינתן ביד בשריר הדלתואיד.
מתי אסור לחסן?
- תגובה קודמת חמורה לתרכיב החיסון.
- רגישות יתר- אנפילקטית לאחת ממרכיבי התרכיב.
- ליקוי חמור במערכת החיסון.
אין התווית נגד למתן חיסון כאשר הילד עם מחלה קלה או עם מחלת חום מתחת ל-38 מעלות.
מה אנחנו יכולים לעשות בזמן מתן חיסון כדי להקל על ילדנו?
הדבר הכי חשוב שאנחנו יכולים לעשות הוא להיות רגועים. נכון, זה לא נעים לראות את הילד בוכה בייחוד שאנחנו יודעים שקבלת חיסון יכולה להיות כואבת ולא נעימה. עלינו לזכור שבכי הוא תגובה אופיינית ודרך ביטוי לגיטימית של הילד לכאב, וכמו כן הכאב יעבור תוך מספר דקות ואיתו הבכי.
ילדים מרגישים אותנו – מכירים את זה שאתם כבר חסרי סבלנות כי הילד לא נרדם, וברגע שאדם אחר לוקח ומנסה להרדים את הילד הוא נרדם אצלו בקלות? ככל שאנחנו נהיה רגועים, אנחנו נשרה את הרוגע על ילדינו והם יצליחו להירגע מהחיסון יותר מהר. אם נשדר לילד ביטחון ונגיד לו שאנחנו יודעים שזה יכול לכאוב, התגובה תהיה בהתאם.
אמהות שמניקות יכולות להניק לפני החיסון, אחריו או תוך כדי לעזור לילד להירגע, זאת לא המלצה של משרד הבריאות זה מאוד אינדיווידואלי להחלטת האם.
אם את יודעת שההתמודדות עם מתן החיסון לילד קשה לך, ממליצה לך להביא איתך מישהו שיעזור לך ואפילו יחזיק את הילד בזמן מתן החיסון. חשוב שאותו אדם שילווה אותך יהיה קרוב לילד ומוכר, כדי לא ליצור עוד מתח עבורו.
השנה הראשונה לחיים היא הכי אינטנסיבית מבחינת החיסונים והביקורים בטיפת חלב, לאחר מכן הביקורים נהיים מרווחים יותר וכך גם מתן החיסונים. נסי לקחת את הדברים בקלות, הכאב בעת קבלת החיסון הוא רגעי, אבל ההגנה מהחיסון היא לטווח הארוך! כאמהות הכי חשוב לנו להגן ולשמור על היקר לנו מכל – ילדנו.
אם את מרגישה צורך מזמינה אותך לשלוח לי הודעה לפני הביקור בטיפת חלב ונוריד את המתח יחד.
למידע בנושא חיסונים ספציפיים ומצבים מיוחדים ניתן להיכנס לתדריך החיסונים של משרד הבריאות.
*המידע במאמר מתבסס על תדריך החיסונים של משרד הבריאות ואינו מהווה תחליף להיוועצות עם רופא*