fbpx

טקס בוקר יום ולילה

אמא שוכבת ליד ילד על המיטה

בגיל צעיר תינוק ככל הנראה לא מבין את משמעותן של מילים, אך הוא מבין מנהגים ומבחין בתהליכים שחוזרים על עצמם. באמצעות ניהול שגרת יום קבועה, נסגל לילדנו בטחון בכך שידע ויוכל לחוש מה הפעילות הבאה. השינה היא סוג של פרידה מההורים עבור הילד וסימון לסופו של היום, על כן תחושת ביטחון תתרום להליך ההירדמות. כשתינוק מכיר את סדר היום ומצליח להבין מה השלבים הבאים ביום הוא יותר רגוע, פחות מופתע ויכול להיכנס לשינה בדרך נעימה יותר.

מטרת טקס הלילה היא להפריד בין היום ללילה, באמצעות הטקס נוכל להעביר לילדנו את המסר שכעת נגמר היום והולכים לישון. הטקס יכול להתחיל מגיל לידה והוא יכול להשתנות בהמשך בהתאם לגילו. לדוגמה הקראת סיפור כחלק מטקס שינה יכולה להתאים לילד בן שנה, אך היא פחות תתאים לטקס שינה של תינוק בן חודש.

מה יכול לכלול טקס הלילה?

הטקס ואורכו יכולים להשתנות בהתאם לגיל הילד, כשעה לפני השינה נקפיד על ביצוע פעולות רגועות יותר; ניתן לצמצם את התאורה בבית, לכבות מוסיקה ומסכים, אכילת ארוחת ערב, מקלחת ופעילות משותפת כמו עיסוי, הקראת סיפור, ציור וכדומה.

במידה והתינוק יונק או לוקח בקבוק, חשוב לא לעשות זאת בצמוד לשינה, אלא ליצור הפרדה ברורה בין האוכל לשינה (לפחות של 10 דקות בין האכלה להרדמה). כאשר אתם נכנסים לחדר השינה של התינוק תחליטו על סדר פעולות נוחות וקבועות. לדוגמה: לאחר המקלחת נכנסים עם התינוק לחדר, מלבישים אותו בפיג'מה, מתחבקים ונותנים מחמאות לילד/ מדברים על היום שהיה/ מדקלמים שיר קבוע בקול מונוטוני (המטרה היא לא לעורר)/ קוראים סיפור קצר אומרים לילה טוב לפריטים השונים בחדר: לילה טוב לחלון- סוגרים את התריס, לילה טוב לדובי, לילה טוב לשידה…. לילה טוב לאור ומכבים את האור. מניחים את הילד במיטה ומאחלים לו לילה טוב. תחשבו על פעילות קבועה שתתרחש יום יום בטקס ועל משפט קבוע שמסכם את הטקס, לאחר ההנחה במיטה המשיכו להתנהל לפי דרך ההרדמה הרגילה שלכם.

שימו לב שאתם מתחילים את טקס השינה לפני הזמן שהתינוק צריך ללכת לישון, לפחות 30-45 דקות כדי שתוכלו לבצע אותו בנחת ולהספיק לפני שהתינוק מאבד את הסבלנות ונכנס למצב של עייפות יתר. דבר נוסף, תרגישו את הילד, תסתכלו עליו ותראו שהטקס מותאם לו- לא ארוך מידי עבורו, לא מעורר (יכול להיות שביצוע פעולה מסוימת שתעורר ילד אחד אצל ילד אחר תתרום להרפיה ורגיעה ולהפך). התמידו ותחזרו על הטקס מדי יום.

טקס יום

התינוק ישן מספר תנומות ביום ולכן ישנה חשיבות לבצע גם טקס שינה במהלך היום. מטרתו דומה למטרת טקס הלילה לסמן לתינוק הפרדה בין זמן הפעילות לזמן השינה והוא מאפשר לסיים את הפעילות בהדרגתיות ולא להיכנס ישר למיטה. הטקס דומה לטקס לילה בכך שלקראת סוף חלון הערות יש להתחיל להוריד את הגירויים ולצמצם פעילויות מעוררות. ניתן לעשות פעילות משותפת רגועה ולעמעם את האורות בבית ובחדר בו התינוק ישן. בכניסה לחדר ניתן לחזור על משפט קבוע או פעילות קבוע שנעשית גם בטקס הלילה אבל לא חייב, בסוף הטקס הניחו את הילד במיטה. 

טקס בוקר/ טקס התעוררות

זהו טקס שיעשה כאשר התינוק מתעורר בבוקר ומשאר שנות היום. הטקס יסמן עבורו שנגמר זמן השינה ועכשיו מתחילים בפעילות. ביצוע של טקס בוקר / יום יכול גם לעזור לתינוק שמתעורר באמצע הלילה להבין שעכשיו עליו לחזור לישון (לא יהיה מה שיסמן לו שעכשיו בוקר ואפשר לקום). טקס הבוקר לא חייב להיות ארוך הוא צריך לסמן שהשינה נגמרה. תחשבו על משפט קבוע שהתינוק מתעורר, פעולות קבועות כמו הדלקת אור או פתיחה של תריס. ניתן גם לתת לו זמן נוסף בחדר או במיטה, שימו לב שאתם עוברים בהדרגתיות מהשינה להתעוררות ולא בבת אחת.

לפני סיום חשוב לשים לב, מתן גירויים שונים בטקסים יקבע אם הגירויים האלה יהפכו לגירוי טוב או פחות טוב עבור הילד. המטרה היא לאפשר לטקס להיות נטרלי מגירויים שיצרו אצל הילד תלות לשינה (מזמינה את מי שמעוניין להרחיב בנושא להיכנס למאמר "תפסיקי לחשוב שאם הרדמת אותו על הידיים זה סוף העולם". אם כבר החלטתם להשתמש בגירויים שונים תשמשו בהם עם מחשבה ולא בצורה שתשפיע על ההירדמות של הילד.

מזמינה אותך לחשוב על טקס שיתאים עבורך ועבור ילדך, אם את מרגישה שאת צריכה עזרה אני מזמינה אותך לפנות אלי ונמצא את הטקס האופטימלי יחד.

לעוד טיפים ומידע מוזמנת לבקר בעמוד האינסטגרם שלי.

דילוג לתוכן